
Gıda Lojistiğinde Araç Üst Yapısının / Ekipmanların Soğuk Zincir Operasyonları Açısından Önemi
Soğuk Zincir ve Gıda Lojistiğinin ; dinamiklerini , çalışma şeklini , tedarikçi seçimini , kaynak planlaması & kaynak tercihini , kaynakların aktif/verimli kullanılmasını ve Filo yönetimini akış sırasına göre diğer yazılarımda paylaşmıştım.
Gıda lojistiği operasyonlarında ve özellikle mikro dağıtımlarında başarı sağlamanızda, müşteri memnuniyetinde diğer unsurların dışında etkili araç üst yapı tercihleriniz ön plana çıkmaktadır.
Bu başarının da en önemli anahtarı üst yapı üretimi yapan firmaları çok sık ziyaret edip işinize/operasyonunuza en optimum ekipmanları bulmaktan geçmektedir.
Üretici firma ziyaretleri ve görüşmeleri ile tedarikçilerden alacağımız hizmetin en üst düzeyde verimlilik sağlaması hedefleyebilirsiniz. Böylelikle ekipman tercihini tedarikçilere bırakmamış olur , değerlendirmeleriniz sonucunda araç ve ekipman standartınızı belirlemiş olursunuz.
Her bir araç tipi bazında bile tek bir standart üst yapı modeli vardır diyemiz. Bu tamamen sizlerin işi ve/veya hizmet verdiği işin detayları ile ilgilidir.
Araç Üst Yapıları / Ekipmanlarını 3 Ana Başlık Altında İşleyebiliriz;
1- Kasa
2- Klima
3- Lift
1- Kasa

Araç kasaları ürünlerin sıcaklık rejimini koruyacak ve olması gereken ısı da son noktaya ulaşılmasında en etlili rolü almaktadır. Kasa yapımında dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Öncelikle aracın genel görünüşü ve teknik özellikleri trafik mevzuatına uygun olmalıdır,
- Araç kasa zemini toksit olmayan , paslanmayan ,temizlene bilir ve dezenfekte edilebilir epoksi,anti silip veya aleminyum zemin tercih edilmelidir.
- Araç kasası ısı alışverişine izin vermeyen nitelikte,izolasyon sistemine sahip çevreden böcek ,kemirgen girişine izin vermeyen malzemeden yapılmış olmalıdır.
- Birden fazla rejimli ürün taşımaları için minimum bir araç 1 adet seperatör yapılmalıdır.
- Araç yan ve arka kapılarda silikon hava perdesi olmalıdır.
- Et taşıması yapılacak araç kasalarında; kamyonlarda( 10 paletlik ) arka tavandan 20 cm boşluk 150cm uzunluğunda , kamyonetlerde (6 paletlik) arka tavandan 20cm boşluk 100cm uzunluğunda , 2 sıra et rayları ve paslanmaz et kancaları olmalıdır.
- Kasa içi panellerini , palet ve transpalet darbesinden korunması için; yan duvarlarda “21 L” darbe bandı ve kamyonetlerde 10 mm kalınlığında 50cm yüksekliğinde ön duvara POLYEMİT malzemeden koruma aparatları yapılmalıdır.

Yan kapı tercihi durumlarında Kamyon ve kamyonetlerde kasa sağda ön duvara (0) olacak şekilde 90cm genişliğinde gömme kilit sistemli kapı olmalıdır. Duvara sıfır olmasının en büyük avantajı , dışarıdan kasanın en ön tarafındaki ürünleri almak istediğimizde imkan sağlayacaktır.

- Panelvan araçlarda arka kapakaların 270 derece açılır olması gerekiyor. Depoya sıfır yanaşmak,depo körüklerinin içine girmek istediğinizde imkan sağlayacaktır.
- Her araç için ürün hasarlanmaları olmaması adına en az 2 adet stoper / kargo tutucu olmalıdır.
2- Klima
- Aracın içinde park halinde elektrik ile soğutma yapacak techizat bulunmalı . Uzun süreli soğutmanın açık kalması gerektiği durumlardan yakıttan tasarruf sağlamış oluruz.
- Araç içerisnde kabin içi dijital göstergeli tek fanlı seyyar seperatör, kasa içi ısı algılayıcı sensör ve seperatör için priz olmalıdır.

- Rutin bakımların haricinde araç kliması yılda 2 defa kalibrasyon firması tarafından ölçülmeli ve gerekli durumlarda bakıma alınmaldır.
- Sadece soğuk ürün taşıması yapmayı planlayan firmalara önerim , araç klimasını -18 kabiliyette tercih etmelerini , ileri dönemde donuk ürün taşıma ihtimalini düşünerek hareket etmelerini tavsiye ederim.
3- Lift

- Ürün taşıma kapasitesine göre tercih edilmelidir.
- Eğer ağır taşıma yapılmayacaksa liftin öz ağırlığı hafif ürünler tercih edilmelidir.
- Kumandası kasa içinde olan ürünler sürücü güvenliği açısından tercih edilmelidir.